Wednesday, January 20, 2010

Bila polis terlalu sibuk nak cari salah pembangkang

Pagi ni aku baca citer seorang makcik penjaga parking kene declare bankrup sebab gagal bayar hutang beli estima lebih RM150k. Yang aku pelik makcik ni dah buat report polis kata IC hilang pehtu ader orang lain guna namanya beli estima tu.

Pelik aku sibuk sangat ke polis kiter sampai tak boleh nak siasat kes camni. Camnalah pembelian boleh lepas musti ader dokumen pembelian pehtu salesman yg uruskan belian tu naper tak cek bebetul. Aku rasa kes2 cenggini kesalahan sedikit sebanyak patut diletakkan kat bahu salesman jugak. Naper aku cakap cenggitu satu sebab kalau ko nak beli kete mesti kokene sign segala jenis borang tu. Ari tu masa aku beli keter masa nak buat bayaran downpmt yg bakinya kene buat surat wakilkan kalau aku tak nak pegi sendiri bayar.

Cam tu sekali prosedurnya...tapi kalau prosedur jer ader tapi tak follow tak gunak gak. Aper pun aku memang bersimpati makcik tu sebab nak upah peguam RM400 pun tak mampu. Kalau sesaper yg terbaca berita ni dan ader kemampuan silalah bantu

1 comment:

zh-ena said...

polis sibuk buat hal yg tak berkaintan sbb tu la kes2 yg ptt kena settlekan tak setlle2 dr awal lg

There was an error in this gadget