Wednesday, November 25, 2009

YES

Maka bermulalah year end sales dari 21 hb baru ni sampailah 3 Jan 2010. Wah memang best musim ni tapi pergh kalau banyak duit lagi best. Lunch tadi baru je pegi Mid Valley ngan geng opis. Punyelah azab nak carik parking last sekali kene parking kat bangunan The Garden jauh gaklah menapak. Orang tak usah citerlah memang bertali arus. Aku agaklah musti collection juta2 kan?. Masa balik plak jumpa dua bijik kete kene clamp hehehe padan muke sesuka ati je parking mengganggu lalu lintas. Mula masuk kat Isetan memang cantik2 baju tapi lepas tolak diskaun rasa tak mampu lagi takpe pegi plak Metrojaya..... memang berbaloi kalau nak beli barang waktu ni. Kebetulan masa sampai tu tengah member sale.
Tapi masa tu aku dah takde mooddah nak beli lagipun aku tengah mnyabarkan diri sampai hujung tahun. Harap2 adalah bonus boleh gak sambar hand bag satu. Aku ni memang satu2 masa tu cumer ader satu jer handbag so yang sedia ada ni sedang menunjukkan tanda2 keuzurannya dan perlu diganti.....hehehe alasan jer tu. Ye alasan tu memang penting sebelum kiter beli barang kalau tidak perbelanjaan tu memang tak berhemah. Maka biler kiter berbelanja secara tak berhemah kiter juga disamakan dengan tidak bermoral. Aku pun jadi tak faham antara tak berhemah ngan tak bermoral rasanya jauh panggang dari api. Tapi memandangkan ayat tu kuar dari mulut pak menteri maka ramailah tukang angguknya. Aperpun jangan sampai ujung bulan soru pun miss dan ukur baju dibadan sendiri.

Tuesday, November 24, 2009

Shichida Methods-Petua

Aku tak try lagi tapi rasa bagus dan nak share kat korang email ni. sama-sama lah kiter try mana tau rasi plak:-

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die 2 thn pergi Sichida kelas… yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal, kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu cuma setengah kerat aje…dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain.

Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru seminggu aku buat kat anak aku…dah nampak keberkesanannya.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit , dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati…kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur , ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal….sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu je, sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan pendek-pendek. . buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat. . macam..a..b. .c...d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu…kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar…potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe……… satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi…ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan….Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai ….sebab depa makan guna chopstik…chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak……..sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri…….kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die…..

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa………kita pun bukan tak biasa merapu…….

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam….bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu……..ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat…..semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks…tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi….Buat kena ikhlas , and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak……Aku pun tengah try lagi ni…

Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca….
Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak …..itu lah yang anak akan buat…..so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak…contohnya….Tolong senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang..

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.

Monday, November 23, 2009

Sesumpah vs sumpah

Ape beza sesumpah dengan sumpah. Banyak bezanya satu alam fauna dan satu lagi alam manusiawi. Yelah mana ada sesumpah yang bersumpah kan?. Agaknya aper jadi kalau sesumpah mula bersumpah......... payah nak dibayangkan. Sebabnya sesumpah ni masa emergency diberitakan oleh penglipur lara ia boleh bertukat kaler. Ini bermakna sukar untuk mengenali identiti sebenarnya.....lagipun dengan kulitnya yang menggerutu tu mesti sukar nak kenal tanda lahirnya hehehe itupun kalau ader.
Apepun memang itulah hidup seekor sesumpah manakala untuk sumpah pula ia digunapakai oleh seorang manusia. Kalau korang selalu tengok citer omputih yang kat court tu mesti boleh tengok setiap saksi atau sesaper je yang dipanggil untuk membentangkan hujahnya akan diminta bersumpah bercakap benar dihadapan bible. Aku pun kurang pasti kat Malaysia ni ader tak sistem ni. Mesti ader kot.....aku jarang sikit tengok citer melayu pasal kat court ni. Satunya sebab dorang kurang memfokuskan pasal court tu tapi lebih pada cinta seorang lawyerlah hehehe itulah citer melayu. Biler bersumpah tu agaknya perlu tak kiter pegang Quran tu? Tak taulah aku tapi asasnya masa nak bersumpah tu kene angkat tangan kanan kat atas. Dahtu takkan nak pegang Quran guna tangan kiri plak. Tu pun aku tak tau tapi kalau ikut logik akal fikiran hamba yang tak terjangkau dek fikiran tuan hamba ni mustilah tak payah pegang. Yelah tak respek ke kat Quran tu pakey tangan cebok (bak kater omak den) jer nak pegang Quran sedangkan sojak kecik den ni diajar menjunjung Quran jangan sesekali melangkah dan melakukan yang tak wajar. Eh tercakap nogori plaklah.

Kalau gitu camne plak........aisemen tepuk dada tanya selera.

Friday, November 20, 2009

Amanah

Biler kiter dipertanggungjawabkan dengan sesuatu amanah dan kita dengan rela menyanggupinya maka kiter tetap terikat untuk melaksanakan. Masa kecik dulu kalau tak pegi sekolah mesti kene hambat ngan mak bapak begitu jugak kalau pegi sekolah tapi tetiba melencong ke tempat lain kalau orang tua tau mesti abis satu badan kene libas.

Sebab tu ade satu ungkapan yang mengatakan bender yang paling berat kat dunia ni adalah amanah. Dan dalam banyak-banyak mahluk Allah hanya manusia sahaja yang menyanggupi untuk menjadi khalifah dimuka bumi ini even malaikat dan jin pun tak sanggup. Sebab manusia sering rasa bongkak dan bangga diri seolah-olah dier yang lebih berkuasa. Tapi itu bukanlah punca utamanya sebab semua ini adalah perancangan Allah sama juga dengan bilamana Nabi Adam dijadikan, kewujudan Muhammad dah ader dulu dan telah dimaklumkan kepada baginda. Jadi janganlah kiter rasa bongkak dan bangga diri semua kebaikan adalah kehendak Allah.

Amanah ni kalau tak dijaga dengan baik akan binasalah seorang hamba Allah tu. Tu yang aku pelik banyak manusia yang menyanggupi amanah tapi tak sanggup nak menunaikannya. Contoh depan mata biler orang dah lantik ko tu jadi Adun janganlah sesekali mensia-siakannya. Ni amanah tau bukan bender main-main. Ni tak sesuka ati ko je nak datang sidang ke idak. Aku pun musykil tak takut timbang tara Allah kat Akhirat ke nanti?????/

Thursday, November 19, 2009

Smart tag yang tak smart

Minggu sudah masa balik keje lalu jer kat tol jalan duta jalan punyelah jam dah tu nak masuk tol jalan duta pun kene q. Aku pun tambah tak paham kater pakai smart tag akan mencepatkan perjalanan samer jer......pergh hampeh kalau dah jem tu kat memane pun sama waima ko pakai keter canggih cam kek ateih ni pun tak guna. Biler tiber turn aku jer berbunyi nenenenet so aku pun jalan jelah tak toleh kiri kanan punye tapi mata tu sempat gak menjeling naper plak tak kuar amender pun kat papan litar tu.

Ahhhh lantaklah kater hati aku........niat tu nak balik cepat takut terhegeh2 kang sana sini sangkut. Masa nak masuk tol rawang selatan plak satu masalah lagi timbul dier tolak habis duit aku........hampeh tol betullah dahlah orang tengah ujung bulan ni. Rupanya masa aku masuk kat jalan duta tu dier tak dapat trace. Tapi padan muka "kurang RM4.50" kuar ayat kat papan litar tu........tapi sebab batang tu naik so aku pun caw jelah. Yelah mana taknya dahlah ujan lebat pehtu aku tunggu nak dekat 10 minit budak jaga tol tu tak datang pun....alah esok jelah aku buat report. Esok tu pagi-pagi lagi aku berenti kat jalan duta sekali tengok kat pintu depan cakap masa operasi kul 8.30. Aisemen nak wat camna........pikir punye pikir aku pun dapat idea try call direct line lepas sampai opis nanti. Sebenarnya bender ni dah penah jadi kat aku 2 kali masa 1st time tu aku terus report kat tol sungai buloh. Lama gak nak dapat balik duit.

Lepas aku call dan diinterview memacam soalan operator tu cakap aku akan terima bayaran balik dalam masa sebulan. Aku tak harap sangat pun janji dorang bayar balik sebab selalunya mesti nak dekat 2 bulan baru dorang bayar balik. Mesej kali ni kalai korang pakai smart tag tu jangan laju sangat sebab komputer tu ngok sikit kekadang tu bukan boleh baca pun.... tunggu sampai dier baca korang punye smart tag. Kalau aku selalunya musti kuar "Tiada Smart Tag" pehtu baru kuar angka keramat tu.... tapi kene jalan depan sikit.

Wednesday, November 18, 2009

Boiboiboi


Comel tak katun kat atas ni. Aku memang rase excited dengan buah tangan terbaru dak Nizam alias pengarah upin & ipin. Tapi aku pun tak tau biler kuarnye citer ni.....dorang dok tengah usahakan lani. Katun lain yang aku memang suker layan ialah doraemon. Aku rasa katun jepun lagi lawak dari omputih sebabnya mungkin lawak dorang tu dekat lagi ngan kiter banding omputih. Kalau korang tengok citer Ninja Boy ngan Himawaru pun best gak. Kekadang tu aku tengok gak Scin Chan........pada aku daripada tengok citer bebukan baiklah aku layan citer katun. Kalau citer cintan alamak lemah lutut nak nengok ntahpapatah aku rasa.

Lainlah kalau citer cinta tu berbeza ckit cam si capik malam tadi........hehehe kekadang tu tertengok gak biler tv tu dah terpasang. Satu babak yang aku suka masa tengok upin & ipin The Gang yang masuk wayang ari tu........ masa upinipin dan kak Ros terperangkap dalam bilik sisotong Saly@ Salleh. Hehehe habis barang dalam bilik dibaling sotong last sekali bantal plak dibaling hehehe lawak sungguh biler Kak Ros sambut bantal tu. Pehtu aper lagi dusyum sebijik kak Ros bagi kat Sally aper lagi tang tang tu sisotong ni pengsan.

Aper-aper pun kiter kene menyokong katun Malaysia cam Keluang Man hehehe............. dan Kampung Boy. Yang bagusnya lani kualiti kartun kiter dah bertambah baik cumenye sebab nak buat katun ni perlu budget besar tu yang slow sikit nak kuar citer baru.

Tuesday, November 17, 2009

Cepat-cepat jangan terlepas

Aku dah lama tengok banner tergantung kat depan sekolah Bandar Baru Sungai Buloh masa nak gi keje cumer baru berkesempatan nak promote kat korang. Tawaran ni berakhir hujung bulan ni so kalau sesaper yang terlibat tu cepat-cepatlah buat.....buat amendernye plak kan? Tajuk banner tu Kompaun kesalahan letak kereta di kurangkan 50%. Fuyoo banyak tu.

Tawaran terhad pada yang kene denda ngan MBSA je tau jangan silap plak. Cumenya aper motif di sebalik tawaran ni. Senang cakap kalau korang kene saman jangan bayar cepat2 tunggu ujung tahun musti dapat diskaun punye. Pueh gak aku memikirkan aper motif disebaliknya. Mungkin jugak MBSA terlampau banyak duit sampai....alah takat bagi diskaun 50% tu tak luak pun duit dorang. Atau juga nak menggalakkan orang bayar yelah dari tak bayar langsung baik gak kalau dapat takat 50% ni.

Tapi aku tetap merasakan ini petanda tak baik pada sistem yang kiter wujudkan yang asalnya untuk mendisiplinkan orang tapi jadi sebaliknya. Patutlah aku nengok makin ramai orang yang tak tau adab kat jalan raya parking sesuke ati jer, kalau bawak slow pun tak reti2 pegi line kiri, kalau korang dah lambat tu potong je barisan, kalau rasa nak buang sampah tu bukak jer tingkap pehtu aper lagi.......... aper nak kisah sumer orang pun buat kang kalau aku tak buat kang nampak ganjil plak. Hehehe tu lah aper yang aku rasa lani. Undang2 ader tapi sumer buat tak pedulipun. Kene saman pun tunggu je diskaun pun ader so aper nak kisah.......

Friday, November 13, 2009

Friday 13th

Korang mesti ingat lagi mender ni. Dulu masa kecik-kecik memang suker gak tengok citer ni. Siap tekup muke ngan selimut tu. Pehtu nak gi bilik air pun nak kene berteman. Rupenya dalam tahun ni ajer dah 3 kali ari jumaat jatuh pada 13hb dan lepaih ni dijangka kekerapan sama iaitu 3 kali Friday 13th ni adalah pada tahun 2015. Kebiasaannya ia hanya berlaku sekali setahun.

Persoalannya aper ader pada tarikh ni dan naper plak dimomokkan sebagai hari tak bertuah oleh omputih. Aku pun tak tau sebab ikut kiter orang Islam, Jumaat tu merupakan hari yang baik dan juga hari dimana umat Islam akan berkumpul untuk mengerjakan sembahyang Jumaat berjemaah.

Pada aku jumaat ni memang dinanti-nanti sebabnya:-
  1. hari terakhir kejer esok dah cuti yahoooo
  2. rehat waktu keje panjang iaitu selama 2 jam jadi masa nilah nak gi mid valley hehehe
  3. mana-mana shopping comple pun akan dipenuhi oleh kaum hawa...best gak
  4. dapat cuci mata tengok orang lelaki Islam berpusu-pusu ke masjid dengan pakai baju melayu lengkap dan bersamping. hensem tu hehehe
  5. hari yang berkat untuk berbuat amal kebaikan......
Itujelah kot kalau korang nak tambah lagi pun boleh

Pinggan tak retak nasi tak dingin

Hehehe aku suker betul ngan peribahasa ni. Lama dah tak dengar. Selalunya ia digunakan biler kiter tak nak kat orang tu orang tu pun tak nak kat kiter. Senang cakap saling menyampahlah sampai nak peluk tiang cam gambar kat sebelah. Jugak digunakan oleh pasangan kekasih yang tengah bergaduh dengan sambungan .... orang tak hendak aku lagi tak hingin.

Peribahasa ni jugak boleh digunakan didalam situasi dimana seorang ahli politik yang macho telah keluar dari partinya dan kemudian disambut oleh si ketua dengan kata-kata " Arggh pinggan tak retak nasi tak dingin orang tak hendak aku lagi tak ingin". Kesudahannya sibos telah mengambil keputusan untuk tidak memujuk si politicion ni masuk balik keparti asal. "Poielah mano ko nak poie. Sekilas ikan di air ku tahu jantan betinanya" Begitulah ungkapan sibos sebelum mengakhiri temubual dengan Utusan Meloya.

Thursday, November 12, 2009

Hati-hati kat children play area



Korang cuber bacer citer ni... sadis kan mesti mak bapak dier musti sedih giler?.Dan sama-samlah kiter berdoa tak jadi kat negara kiter:-

"Hi. My name is Lauren Archer, a friend of mine that resides in The Hill , Johannesburg ..
took his only son to McDonald's for his 3rd birthday.

After he finished lunch, his parents allowed him to play in the ball pit.
When he started whining later on, and his mother asked him what was wrong, he pointed to the back of his pull-up and simply said 'Mommy, it hurts.' they couldn't find anything wrong with him at that time. After bathing him when they got home, they found what looked like insect bites at the time.

Upon investigating, it seemed as if there was matter coming out of the wounds.
they were on there way to the hospital, but soon he started vomiting and shaking, then his eyes rolled back into his head.. From there, they went to the emergency room.
He died later that night.

He was found to have snake bites all over his legs & buttocks. When they cleaned the ball pit they found that there was a snake's nest in the ball pit.
He had suffered numerous bites from a very poisonous snake."

Wednesday, November 11, 2009

Saper kater

"Saper kater durian siam lebih sedap dari durian kampung, saper kater ayam belanda lebih sedap dari ayam kampung.....sepatutnya buatan Malaysia yang dibelinya ni idak barang luar gak nak dibelinya. Tu yang aku marah ni Kiah"

"Dahlah bang jangan nak marah-marah kang abang gak yang sakit. Biarjelah Amin tu nak merasa kete idaman dier tu. Dah lama dier kumpul duit nak beli Camry baru tu. Patutnya abang menyokong kiter gak yang nak tumpang senang ni idak abang asik nak marah je budak tu"

"Ohhhh awak pun sama ye, patutnya awak nasihatkan budak tu sikit. Hujan emas dinegeri orang hujan batu dinegeri sendiri. Baik lagi dinegeri sendiri. Lagipun aku ni menyahut seruan kerajaan Belilah Barangan Buatan Malaysia" sanggah Pak Leman bekas tentera diraja dan juga pejuang kemerdekaan

"Alah susah nak cakap ngan abang ni sibuk jeeee dengan falsafah abang tu. Anak Cik Gayah jiran kiter tu keje eksekutif baru setahun dah pakai Vios tak kan anak kiter yang dah jadi manager kilang tu nak pakai Waja jer. Dahlah dulu hasrat dier nak berbinikan pompuan omputih tu awak halang"

"Eh betul aper punyelah banyak anak dara kampung ni yang lawa-lawa pompuan Mat Salih tu gak yang berkenannya.Lagipun aku tak hantar dier belajar jauh-jauh tu nak suruh kawin sekali. Aku suruh belajar pandai-pandai bawak balik kepakaran tu kat sini.Pehtu tabur budi kat negara sendiri. Aper ko ingat jatuh bangun bangsa kiter ni saper yang tentukan. Tu sebab aku beria-ia suruh dier beli gak keluaran tempatan ....kalau bukan kiter saper nak sokong."

"Alah bang zaman dah berubah" kater Mak Kiah sambil berlalu ke dapur untuk menyediakan minum petang

"Ishishish"

Tuesday, November 10, 2009

Kesinambungan

Nampaknya PM baru kiter ni dah meneruskan kesinambungan dasar flip flop PM terdahulu. Syabas diucapkan sebab berjaya membikin rakyat marhaen ni pening kepalo. Hari ni buat dasar esok mansuh. Naper ye?. Tak buat study dulu ke sebelum announce?. Tak pun kepalo otak tu terlampau berserabut. Yelah tak calang-calang orang mana boleh perintah negara. Ader yang baru perintah keluarga pun dah terlingkup ni plak negara.

Yang lawak tu baru je announce beberapa jam unjuran pertumbuhan negara biler kene interview jer dah lain plak angkanya dari 9 boleh jadi 6 plak. Ish ish saper penasihat ni?. Kot ye pun nak % janganlah sesuka ati jer ubah fakta kang terlampau banyak orang kater auta plak.

Kater mantan PM Tun Mahathir seorang pemimpin tu bukan saje kene bersih tapi kene juga kelihatan bersih. Sama gak situasi ni bukan sajer benar kene jugak kelihatan benar.Sekarang ni saper yang senyum .......? Tentulah Pak Tahir sebab tak payah hantar kete WBS nye pegi inspection Puspakom hehehe.

Monday, November 9, 2009

Halal vs haram

Dengar citer akta Halal akan dikuatkuasakan tak lama lagi. Aku pun kurang arif aper inti patinya tapi bender ni mengingatkan aku pada ulasan daripada Dr. Asri mengenai perkara ni. Katanya kenapa perlunya label Halal sedangkan negara kiter ni negara Islam.....terpikirlak kat kepala otak aku naper bender ni boleh jadi cenggitu. Satunya aku rasa sebab kiter nak jaga keharmonian kaum dan taknak kecikkan hati kaum lain kalau makanan dan minuman tu sebaliknya dilabelkan haram plak.

Tapi korang pikir balik adakah sebab satu makanan tu tak dapat pengesahan halal Jakim maka ia akan jadi haram. Kesian aku kat Makcik yang jual goreng pisang kat tepi jalan tu. Kekadang aku rasa kiter terlampau dimomokkan dengan bender halal haram ni sampai bender yang terang2 ader label halal pun diragui kehalalannya. Dipertikaikan plak sebab label halal ni datang dari mana?????.

Berbalik kepada ulasan Dr Asri antaranya beliau mengatakan memandangkan status kiter Negara Islam maka sepatutnya kebanyakan makanan yang ader kat muka bumi Malaysia ni adalah halal dan tambahan sesuatu makanan tu fitrahnya halal melainkan telah termaktub status haramnya dari Yang Esa. Maka disebabkan bilangan yang banyak tu maka adalah mudah jika makanan tu dilabelkan haram berbanding dengan melabelkan halal. Betul gak tu sebabnya ikut hukum logik akal kalau nak asingkan sesuatu bender tu memang kiter akan carik dulu yang sikit bilangannya.

Pikir-pikir balik aper nak heran memang kebelakangan ni banyak bender yang tak logik berlaku kat Malaysia.........contohnya biler Rosmah dermakan wang hadiah yang diterimanya hehehehe.

Friday, November 6, 2009

Tengok betul-betul

Aku terima gambar ni semalam.Cuber korang tengok gambar ni sekali imbas. Aper yg korang nampak?. Korang nampak tak aper yang aku nampak. Memula memang aku tak nampak dan tak dapat mengesan sebarang kelainan pada gambar ni .....apa yang istimewanya desis hati aku sampai kawan aku beria-ia forward kat aku.

Pehtu masa aku scroll down ader kuar soalan korang nampak tak punggung pompuan baju pink tu. Pehtu celik bijik mata aku scrol up balik hehehe almaklumlah bender tersembunyi.

Pehtu lepas aku scroll down ader balik statement sebenarnya aper yg aku nampak kali pertama tu yg betul iaitu bender yg menyerupai punggung tu sebenarnya lengan si pompuan yang pegang kamera. Hehehe sah-sah ni satu penganiayaan pada si pompuan baju pink tu nasib baik muka tak nampak kehkehkeh.

Thursday, November 5, 2009

Kambing hitam, bilis dan jerung

"mbekmbekmbek" tu jer yang termampu dilakukan oleh seekor kambing warna hitam bila tuannya membawa pegi makan rumput kat padang. Bayangkan kejadian sama tapi situasi berbeza, kali ni seseorang yang telah dikambing hitamkan untuk melepaskan tengkok bosnya.Contoh ayat yang digunakan untuk kambing hitam ialah " semua pihak merasa kagum dengan tindakan sprm mendakwa seorang ahli politik yang telah menyalahgunakan kuasa dan dalam masa yang sama membidas kenyataan sesetengah pihak yang politicion tu hanyalah kambing hitam dalam kes tersebut."

"kami taknak bilis, kami nak jerung" jerit pembantah-pembantah yang mengerumuni perkarangan mahkamah. Dalam kes ini ikan bilis dan jerung juga telah dikambing hitamkan sebab pihak pembantah tak nak berterus terang aper yang dimaksudkan maka mereka telah meletakkan kesalahan dibahu ikan bilis dan jerung.

Dalam situasi sebenar yang sering berlaku selalunya hanya ikan bilis yang dikambing hitamkan manakala ikan jerung lepas bebas dilautan luas untuk merenggut kekayaan hasil bumi yang ada situ.

Kenapa jadi begitu, rasanya pertanyaan tu ramai yang tau tapi tak ramai yang sangup menyerahkan leher mendedahkannya. Hakikatnya kiter sering terjerut dengan hukum alam iaitu demi survival.Walau apapun pendedahan yang dibuat ia tak memberi kesan selagi kita tidak berbalik kepada Al Quran dan sunah yang ditinggalkan oleh junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w

Sampai hati korang part 2

"Tulah ayah dah lama Taufik bagi tau janganlah aktif sangat kat surau tu. Dorang tak pueh hati sebab ayah selalu tegur tu tegur ni, bagi nasihat sana, bagi nasihat sini.Haji Meon tu memang menyampah ngan ayah sebab ayah tegur dier 'bang' tak betul.Fik rasa dier yang report tu" kata Taufik semasa memandu pulang dari balai polis.
"Ish kamu ni tak baik tuduh2, ayah kenal sangat ngan Haji Meon tu diakan kawan baik ayah masa kecik dulu"
"Itu dulu, Fik dengar orang kampung citer sejak ayah balik ke kampung dan mengimamkan jemaah kat kampung ni dier dah mula jauh hati ngan ayah.Katanya orang dah tak nak dengar cakapnya lagi"
"Ayah takde niat pun nak ambik alih tugas dier tapi ayah cume nak berbakti pada orang kampung dan berkongsi ilmu saja."
"Ayah memanglah cakap cenggitu tapi hati orang ayah mana nak tau"
"Yang kamu ni mana kamu tau citer ni sumer"
"Hehehe ayah, Fik pun dengar gosip ni dari Cik Milah potpetpotpet tu, Jamal kedai basikal pun penah bagi tau Fik jugak"
"Pandai jer kamu nak larang aku, niat aku hanya satu nak berbakti kat Rumah Allah, biarlah ni mungkin ujian Allah. InsyaAllah....... bender yang baik ni akan diberkati Allah.Bende amar maaruf nahi mungkar ni memang dah jadi tanggungjawab semua muslimin dan muslimat"

Wednesday, November 4, 2009

Sampai hati korang

Setiap hari sejak bersara ni tulah rutin harian Lebai Husin pegi balik surau yang hanya dalam lingkungan 100 meter je dari rumahnya. Apa lagi nak dibuat kalau tak menghabiskan usia emas ni dengan beribadat kepada Allah semahu-mahunya atau setidak-tidaknya mendengar ceramah agama yang diadakan tiap malam jumaat itupun jika ada penceramah luar yang datang jika tidak memang jadi tanggungjawab dialah untuk mengimamkan sembahyang dan memberikan tazkirah. Hati tuanya kadang-kadang agak terkilan dengan sikap orang kampung yang hanya memenuhkan surau untuk sembahyang jemaah masa hari raya je.

Setiap hari lepas sembahyang subuh diambilnya penyapu distor dan dengan kudrat yang ada dibersihkan keliling surau tua tu. Surau ni pun lebih tua dari umur Lebai Husin. Masa zaman kanak-kanaknya banyak dihabiskan disitu untuk belajar mengaji dengan Bilal Deris. Pantang tersalah sebut je memang kene sebat kat jari kekadang tu sampai kene cucuk dengan rotan yang dipegangnya. Memang garang orangnya Bilal Deris tapi hasilnya semua anak muridnya memang jadi orang berguna.

Sepanjang usianya 60 tahun inilah kali pertama dia marah apa tidaknya lepas habis kuliah maghrib tu dengan tidak semena-mena datang 5 orang pegawai agama minta dia kebalai. Alasannnya sebab Lebai Husin beri ceramah agama tanpa tauliah. "Sampai hati korang ye buat orang tua begini" itu sahaja yang sempat diucapkan pada pegawai agama yang mengiringinya ke balai polis.

Tuesday, November 3, 2009

Toooontoon

Marah sungguh Pak Atan biler laluan utama jalan masuk ke kampungnya dihalang oleh sekumpulan lembu-lembu yang dok melepak kat tengah jalan. Mungkin tengah kekenyangan selepas makan rumput kat tepi baruh tu. Aper lagi dengan kekuatan yang ader ditekannya hon keretanya panjang-panjang.......... tooooooooontooooooon bunyinya. Kereta tu dibelinya tahun 1989 antara model terawal kereta buatan nasional. Keluar jer dari car sales centre terus diaraknya keliling kampung sambil bunyikan hon almaklumlah nak tarik perhatian orang kampung.

Maka ramailah yang berpusu-pusu nak tengok kereta Proton Saga warna merah saga tu siap ader yang masuk nak cuba kerusi empuk kereta tu dan tak kurang jugak yang membelek-belek sterengnya. Sementara menunggu kawanan lembu tersebut sempat pulak Pak Atan terkenang masa muda-muda dulu. Besar jasanya kereta tersebut dengan kereta tu jugak dibawanya mak ayah pegi meminang Limah Lawa sebagai isteri. Tak lama kemudian dihantarnya mak ayah ke airport menunaikan haji. Saga kepunyaannya tu memang sentiasa dikilatkan walaupun dah berusia hampir 20 tahun masih elok enjinya. Kalau takat jalan pegi balik keja memang takde masalah cuma akan kepanasan sikit sebab aircond dah rosak. Dah berpuluh kali direpairnya dan banyak berhabis tapi problem tak settle gak. Sudahnya Pak Atan biarkan jer janji boleh jalan bak kata isterinya. Nak beli kereta baru memang tak mampu lagi almaklumlah keje takat kerani jer.

Sangkanya dengan pengumuman budget 2010 ni bolehlah beli kereta baru sebab dengar citer kerajaan nak hapuskan AP jadi mestilah kereta banyak yang jatuh harga. Tapi kecewa sungguh sebab budget baru ni mewajibkan plak kereta yang berusia 15 tahun keatas menjalani pemeriksaan Puspakom tiap tahun........aisemen duit lagi.



Monday, November 2, 2009

Harapkan pagar pagar makan padi

Sama tak maksud peribahasa kat atas ni ngan haruan makan anak. Dari segi maksud pada aku memang sama tapi dibezakan dengan dua alam iaitu satu haiwan dan satu lagi tumbuh-tumbuhan atau lebih mudah lagi flora dan fauna.

Situasi paling mudah biler nak menerangkan maksud peribahasa ni boleh tengok kejadian-kejadian yang berlaku disekeliling kita contohnya biler seorang bapa yang sepatutnya menjaga dan mendidik anak telah menggunakan kuasa yang ader utk melakukan sesuatu yang kucing kat umah aku pun tak sanggup nak tengok. Aper lagi seorang manusia yang bergelar insan dan bukannya manusia yang punya insang cam haruan tu tadi.

Satu lagi contoh yang aku rasa sesuai biler seorang wakil rakyat yang dilantik atas tiket parti telah mengumumkan keluar parti tapi taknak letak jawatan wakil rakyat. Korang rasa contoh ni ader kene mengena tak??. Hehehe bender ni memang sensitif tapi bender yang sensitif tulah yang paling suka dicuit dengan harapan orang yang kene cuit tu akan melatah tak henti2.

Satu bender yang aku rasa kurang adil berkenaan peribahasa tu naper plak hanya haruan yang dikatakan makan anak sedangkan banyak lagi binatang yang juga makan anak contohnya kucing dan hamster. Dalam keadaan tu aku rasa mungkin wujud persaingan yang kurang adil diantara sianak dan bapa hingga memungkinkan sibapa mengambil tindakan drastik tu. Apapun tepuk dada tanya selera dan sentiasa berfikir sedalam-dalamnya sebelum mengambil sebarang tindakan.
There was an error in this gadget