Wednesday, December 30, 2009

Ishishish

Ishishish memang pelik betul aku ngan negara kiter lani. Tadi bacer paper pasal yang pasangan kawin 2 tu kene perintah mahkamah suruh berpisah sementara. Uish orang dah suke tu nak wat camna tu mujur gak dorang nak kawin buatnya dah bulat perut anak awak tu jgn menangis air mata darah plak. Masa tu sumer dah tak guna, nasik dah jadi bubur kalau nak sedap letaklah sup ayam, bawang goreng daun sup dan daun bawang. Pelik aku ngan keputusan mahkamah tu...pada aku sepatutnya mahkamah nasihatkan sibapa terima jer keputusan anak dier nak kawin ngan sijantan tu. Lagipun bukan penagih ker atau ader penyakit keturunan ke (setau akulah).....aper plak nak dibantah orang nak bina masjid. Dulu masa bising pasal ujian HIV ader yang memang positif HIV pun sipompuan tu nak gak kawin....ha kes ni memang patut kalau nak halang.

Sebab aper aku pikir cenggitu .....sebabnya kat kampung aku penah jadi kes camni sibapa taknak nikahkan anaknya sampai pihak jabatan agama kuarkan perintah tahanan reman sehari.....kene lockup lah tu. Boleh plak buat cenggitu....pada aku sikap keras kepala tulah yang diwarisi si anak like father like daughter kater omputih. Sebab tu ulama penah cakap masa anak tu menginjak dewasa kiter sepatutnya layan cam kawan dan takleh nak anggap kekerasan sajer yang akan menyebabkan dier ikut cakap kiter. Keras cara mak bapak keras jugalah pembawaan sianak...lagi pulak anak cenderung nak ikut kelakuan kiter berbanding dengan kater kiter. Akhir kater ishishish....ntahpapatah

Tuesday, December 29, 2009

Salam tahun baru

Selamat meyambut tahun baru semua. Lani aku agak bz hehehe bz bercuti. Waaa ingatkan nak masuk cuti dalam tabung tak jadi plak sebab AmirMuqri demam campak. Jadi sebagai ibu yang prihatin aku pun kene amik cuti.. Takut wooo buatnya masa aku dah tua dan sakit nanti dier jawab....
"Muqri bz lah mak banyak keje kat opis takleh amik cuti"
Waaaaaaaaah masa tu memang berendam air mata aku dibuatnya. Apepun itu bukan satu jaminan tapi sekurang2nya aku telah buat yang terbaik untuk anak aku hehehe. Dan yang penting aku kena berusaha untuk menjalankan amanah dan tanggungjawab sebagai seorang ibu...cewah.

Wednesday, December 23, 2009

Tak patut tak patut

Geleng kepala aku dibuatnya masa baca email dari kawan aku ni:-

Nini bekerja disebuat pusat asuhan dikawasan elit yang kebanyakkannya didiami orang melayu di X . pusat asuhan yang menempatkan anak2 golongan bijak pandai dan dah tentunya juga berada. Pusat asuhan yang bagus, system yang teratur, disiplin yang baik. Malah bagusnya majikan Nini menerapkan nilai2 pendidikan Islam sedari kanak2 ini kecil lagi.

Dari peringkat bayi hinggalah prasekolah, terdapat lebih kurang 50 org semuanya anak2 jagaan mereka. Semua berjalan lancar hinggalah pada satu hari, mereka menerima seorang ahli baru, kanak2 lelaki berusia 4 tahun. Daniel namanya. Kecil tapi teserlah ketampanan wajahnya seiras wajah siayah. Di pusat asuhan itu juga ada seorang budak perempuan berusia lingkungan 3 tahun, Norish yang juga sangat comel dan cantik.

Kelihatan dari hari pertama, Daniel sudah mula tertarik untuk berkawan dengan Norish. Kemana Norish kesitulah Daniel mengekori. Apa pun aktiviti yang dilakukan Norish, Daniel pasti akan turut sama.

Di dlm pusat asuhan itu, bayi akan diletakkan satu bilik, kanak2 lelaki dan kanak2 perempuan juga akan diletakkan dibilik berasingan. Tiap hari selepas makan tengahari, mereka akan dikerahkan untuk tidur dan tentunya dalam bilik masing2.

Pada satu hari, Nini yang sedang memeriksa setiap bilik bagi memastikan tiada masalah telah terkejut kerana terlihat kelibat Daniel duduk disisi Norish yang sedang tidur sambil mengusap2 wajah nya. Nini segera mendapatkan mereka dan memujuk Daniel untuk pergi kebilik kanak2 lelaki dan tidur.

Esoknya waktu ada aktiviti bermain, Daniel kelihatan begitu rapat dan mesra kepada Norish, dibelainya rambut Norish dan diciumnya pipi Norish. Nini mula rasa pelik. Tapi merasakan itu sekadar biasa untuk kanak2 seusia, yang mungkin menunjukkan sayang, maklumlah kebiasan kita juga mencium kanak2.

Tengahari itu, sama seperti semalam, Daniel sekali lagi ke bilik Norish dan rupanya di berbaring sebelah Norish dan terlelap sama sambil tanggan nya memeluk Norish. Bila Nini kejutkan dia menangis kerana tidak mahu tidur dibilik kanak2 lelaki.

Kebetulan hari itu keluarga Norish lambat datang menjemput. Norish bermain2 dan seperti biasa Daniel adalah peneman yang setia. Kali ini dia agak bertindak luar biasa, memeluk dan membelai Norish. Nini seperti biasa akan menegah dan memisahkan pelukan itu.

Namun hari ini adalah kemuncak kepada apa yang selama ini menjadi tanda tanya kepada Nini..hari itu kebetulan hujan. Tiada aktiviti bermain diluar. Semua kanak2 bermain di dalam bangunan. Tapi tidak kelihatan Daniel mahupun Norish. Puas dicari kelibat mereka diserata bilik tapi tidak ketemu.

Akhirnya Nini separuh pengsan bila dia menolak pintu stor dibelakang dan terlihat Daniel yang berusia 4 tahun itu duduk dipeha Norish dan sedang mencium perut Norish sambil melondehkan seluarnya dan Norish sudah tidak berbaju Cuma yang tinggal seluar dalam!!!

Pantas Nini menjerit dan mengangkat Daniel sambil Norish menangis (mungkin terkejut kerana Nini menjerit, sebab sebelumya dia hanya diam). Norish segera dipakaikan baju dan Daniel juga segera di paksa memakai semula seluarnya.

Di bilik pengetua yang tenang dalam ribut. Daniel ditanya mengapa dia bertindak demikian dan dengarlah jawapannya

“Papa buat kat mama boleh, kata papa dan mama tu cara kita nak tunjuk kita sayang, kalau kita sayang kita buatlah macam tu”

!!!!!!!!!

Segera keluarga Daniel dipanggil, pada mulanya mereka menafikan cerita Daniel, tapi bila Nini dan pengetua menceritakan perbuatan Daniel kepada Norish.. si ibu terkejut dan mula menangis sambil mengakui sebenarnya ini adalah pusat asuhan yang ke 3 mereka tukarkan Daniel. Tapi kejadian yg sama telah juga terjadi. Pengetua secara diplomasi menasihatkan mereka dan minta agar anak mereka dirujuk kepada pakar untuk mendapatkan rawatan.

Bapa Daniel agak ego dan tidak mahu menerima teguran dan agak sombong dengan mendakwa tidak ada apa silapannya tapi ibu Daniel mengaku bahawa Daniel pernah beberapa kali melihat mereka melakukan hubungan intim. Pada mulanya mereka agak kekok ,tapi akhirnya merasakan tiada apa yg perlu dirisaukan kerana Daniel masih kecil, tapi rupanya kesan dari tindakkan itu telah merosakkan ‘jiwa’ Daniel. Apatah lagi dgn penjelasan yang salah.

Moral : sebagai ibubapa, tolonglah!! Usah risau dengan anak yang kurang mendengar kata2 kita kerana mereka lebih terdidik dari apa yang mereka lihat iaitu tingkah laku kita. Dalam islam juga ada garis panduan antara anak dan ibu bapa, batas aurat dan juga waktu bila yang boleh dan tidak anak2 untuk masuk kebilik ibubapa.

Anak2 sekarang bukan macam anak2 dahulu, mereka sangat pantas berfikir dan naluri ingin tahu lebih hebat, selaras dengan kemajuan dunia. Jadi tolonglah agar berhati2 dalam hal2 yang sebegini. Bila ketika dan waktu yang sepatutnya dan tidak sepatutnya mereka ketahui, supaya kisah seperti ini tidak berulang..

Tuesday, December 22, 2009

Yang mencengcang memampas

Makna peribahasa ni adalah yang berbuat salah harus menerima hukuman. Tapi korang rasa realiti kat negara kiter cam peribahasa ni ker?. Kekadang tu aku rasa hakikat yang sering berlaku ada duit maka tertegaklah keadilan...sebab aper aku rasa cengitu. Tentulah salah jika aku pukul rata untuk semua situasi tapi tak boleh jugak nak dikatakan pandangan ni salah sebab ia timbul berdasarkan pengalaman dan pemerhatian. Acap kali kes2 yg berprofil tinggi lepas cenggitu pehtu biler dah basi senyap jer. Tu nasib baik kalau dapat kambing hitam kekadang tu sampai dah takde kambing nak dibuat korban. Aku harap kes kehilangan enjin pesawat TUDM ni tak jadi macam selalu. Kerajaan kene serius dan ambil berat sebab ia melibatkan maruah negara tambahan pula pihak yang diamanahkan adalah benteng negara.

Tentu mudah negara musuh nak menyerang kalau beginilah sikap perwira negara. Bagaimana untuk mempertahankan negara jika enjin pesawat pun boleh hilang. Aku tak rasa ia kerja anggota yang memikul senjata sebaliknya mereka dipihak atasan sebab ia bukan kes hilang pen sebatang. Mana perginya integriti dan moral pelakunya........ nampaknya terlalu murah harga maruah negaru ku tercinta pada pandangan mereka sampai boleh dijual beli.

Monday, December 21, 2009

Institusi semberono

Buruk akibatnya bila institusi kehakiman jadi institusi semberono. Ia mula tidak dihormati dan dipandang mulia, wang jadi cagaran dan bukannya kejujuran dan ketelusan. Inilah pandangan aku sebagai rakyat marhaen bilamana melihat keputusan yang bercanggah antara mahkamah tinggi dan juga mahkamah rayuan. Contoh boleh dilihat masa keputusan penghakiman menteri besar perak dan juga keputusan masa soal siasat SPRM. Jika itu yang berlaku maka tidak hairanlah bila Anwar masih dipandang jujur dan mulia dikalangan penyokongnya walau pernah disabitkan tuduhan meliwat dan bakal menerima satu lagi tuduhan yang sama. Pada pandangan penyokong Anwar, Saiful yang mengemukakan tuduhan baru ini dilihat cuba menaggguk di air keruh atas kekacauan yang berlaku kebelakangan ini.
Jika kerbau dipegang pada talinya, manusia pula dipegang pada katanya...tentu sahaja negara akan aman sejahtera jika semua rakyat memegang kuat bidalan ini.

Thursday, December 17, 2009

Cik Kiah dan Derus

"Wah.... Cik Kiah shopping sakan nampak"
"Cik Kiah bukan aper Derus... ni nak amik kesempatan beli belah ujung tahun ni. Tahun depan dengar citer dah nak stat GST 4% , pehtu plak kad kredit pun kene charge RM50. Jadi Cik Kiah ingat mulai tahun depan nak lebih berhemah jadi tahun ni borong sakanlah hehehe sebelum stat menatang tu sumer"
"Alamak terornye Cik Kiah ingatkan peniaga pisang goreng cam Cik Kiah ni tak ambik tau sangat pasal mender tu sumer. Ermmm betul gak cakap Cik Kiah tu.....kalau cenggitu saya pun nak ajak orang rumah shopping gaklah"
"Ish ko ni Derus tak sabar2lah aku ni konpiuslah pasal GST tu. Sebab Menteri cakap dengan GST kerajaan dapat tambah pendapatan berapa bilion ntah, sektor aper pun aku tak ingat gak .....ader dua sektor kalau tak silap aku dier sebut dapat penjimatan cukai plak. Kalau satu untung satu jimat tang mana datang pendapatan tu?. Tu yang aku konpius tu"
"Alah Cik Kiah ni tu pun tak tau.....cuber Cik Kiah tanya mamak cyber mesti dier tau."
"Ko ni....... aku serius ko main-main plak. Takpelah tak nak cakap takpa.... kang aku masuk laman web LHDN lah tanya kat dorang"
"GST tu maknanya Gagau Semua Tempat.....mudah cakap pulus takde so koreklah kat mana boleh"
"Itu macam ke?"

Salam tahun baru

Selamat menyambut tahun baru Islam kepada semua. Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam. Ia memperingati penghijrahan junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Pada hari ni kebiasaannya masjid2 seluruh Malaysia akan mengadakan majlis bacaan doa akhir dan awal tahun masa sembahyang Maghrib. Dikesempatan ni jugak elok rasanya kiter menetapkan satu azam baru dan menanamkan tekad dan azam untuk menjayakannya.

Wednesday, December 16, 2009

Potong

Lani glemer betul ayat potong ni sampai masa kenduri kawin pun ader yang betul2 guna ayat ni. Kawan aku citer baru ni dier pegi kenduri kawin tapi pelik naper plak sonyap jer takde kompang langsung. Rupanya dorang saje buat gimik masa acara potong kek baru kuar budak kompang nyanyi lagi potong aper lagi berderailah tawa hadirin yang datang. Aku yang dengar citer tu pun tak tahan. Cumer nasihat aku pada pak menteri kat luar tu janganlah sensitif sangat... potong ni cumer istilah jer lagipun bender ni dah jadi kpi kiterpun .......hehehe potong koslah.

Tuesday, December 15, 2009

Tak taulah nak kater aper

Semalam masa balik umah tu sempat singgah makan jap. Nampak satu couple tu sempat plak aku cakap kat suami
"bang couple tu nampak dah berumur tapi kecik je anak dier kan" laki aku tak jawap pun tengah concentrate teguk air teh halianya.
Pehtu aku tanya" sedap tak"
"kureng" jawabnya pendek
kedai2 yang ader kat sekeliling tu memang mengujakan mata aku satu kedai polish keter sebelah plak service. Mata anak aku pun tak lekang duk pandang jer aktiviti yang berlaku kat kedai2 tu....maknya pun sama.
Dalam pada tu sisuami couple tu selesai makan dan bangkit ambil anaknya bawak berjalan sampai ke meja kami yelah bebudak tu lebih kurang sebaya. Tanya punye tanya dier bagi tau umur anaknya dalam setahun tiga kurang sebulan mudanya dari Muqri.Anaknya tu dijaga oleh cina kat belakang pasal tu cakap omputih katanya sambil memuncungkan mulut kearah tersebut. Tergezut beruk aku dibuatnya tapi biasalah buat muka selamba jer. Dalam hati sempat berbisik " desperate sangat ke sampai kasi anak dijaga oleh cina, kalau taska tu milik cina boleh gak diterima dek palo otak aku ni sebab biasanya owner cina tapi yang run memang melayu dan kalu cina islam pun takpe gak.
"ish tak baik bersangka buruk"kata hati aku
Balik tu sempat aku borak pasal ni ngan adik aku dier agak sependapat ngan aku. Yelah pada aku bukan citer pasal anak diajar mengaji atau soal makanan tapi yang lebih penting pasal didikan secara keseluruhan. Pada aku jangan lak nanti mak bapak budak tu terkejut beruk cam aku tadi kalau anak dier guna tisu lak nak cebok hehehe.

Monday, December 14, 2009

Sama ke maknanya?

Tumbuk rusuk, duit kopi, pelincir, duit bawah meja, politik wang, bribery, rasuah....banyak gak nama lainnya tapi pada aku walau apapun panggilannya memang perlakuan ni sungguh keji. Sumernya bertujuan untuk mendapatkan keberuntungan dengan jalan yang tidak sah. Ape keadaan-keadaan yang menjurus kepada perlakuan ini dan situasinya. Contohnya kiter kene saman sebab langgar lampu isyarat pehtu kiter pun offer kat police tu... tak yah pun kengkadang tu, sebabnya polis tu punye kerlingan pun kiter dah paham. So kiter pun selitkan duit RM100 bersama dengan IC kiter yang diminta. Dalam hal ni kiter dan polis tu sama-sama untung sebab kiter dapat jimat RM200 dan polis tu plak dapat duit RM100. Tu satu contoh je.

Kekadang tu terpikir gak kat kepala otak ni biler kiter mintak ZZ pegi beli barang pehtu kiter kasi duit itu rasuah ke? Hehehe tentulah tidak sebab ia dikira upah. Definasi rasuah ni boleh jugak jadi berbeza ikut perkembangan zaman dan kedudukan ko. Satunya zaman lani dah makin canggih so mesti rasuah pun jadi canggih gak sebab ia bukan saja dalam bentuk wang malah juga boleh dalam bentuk dotdotdot....ish malulah nak sebut. Kedudukan pulak sebab kalau ko ikut pihak YY pehtu ko dikenakan tuduhan terlibat dalam rasuah ...jadi sebab nak menyelamatkan diri ko pun declare dah jadi pengikut UU maka tuduhan tu pun terus hilang. Dalam hal ni keajaiban telah berlaku.

Harapan aku agar generasi kiter yang celik huruf dan IT ni tidak menganggap kecil perlakuan jenayah ni dan menolak kepimpinan yang terlibat dengan perlakuan ini.

Friday, December 11, 2009

Bakul dan troli

Kalau gi shopping korang musti tengok dulu nak beli banyak ke sikit kan b4 decide nak pakai bakul ke troli kan. Aku selalunya memang guna troli sebab kalau keluar tu memang banyak barang punye kekadang tu sampai dua troli yelah ngan pampers 2 pek je dah penuh separuh troli barang lain belum amik tu. Aku memang selalu gi Tesco kat Mutiara hehehe nak kumpul point dan lagi adik aku keje kat situ so cam best je pegi situ.

Dulu masa shoping kat The Store aku selalu amik bakul tapi setiap kali mesti tangan aku gatal jadi timbullah andaian kat kepalo otak aku orang yang guna sebelum tu ader kurap kot tak pun ntah apetah penyakitnya. Aku bagi tau kat bapak aku pehtu dier kata kalau nak amik bakul tu cubelah selawat sikit. Hehehe menjadi plak tu dah tak gatal lagi. Kawan aku penah hantar email sebenarnya bender paling kotor kat dunia ni bukanlah tandas awam tapi sebenarnya troli dan bakul kat pasaraya. Sebabnya bender ni memang tak penah dicuci. Pikir2 logik gak troli ngan bakul ni cantik masa baru beli jer peh dari tu korang tau jelah camna rupenya. Tu belum kira ader yang siap buat cam tong sampah bender tu. Makan aiskrim buang kat situ...kulit pisang pun aku penah jumpa.

Baru2 ni sepupu aku citer satu tragedi kat ampang pasal satu family arab tu guna troli masa turun eskalator tu ntah macam mana troli dah sampai kat ujung tapi tersekat plaklah. Aper lagi tercampaklah dorang ngan troli sekali tapi yang sian anak dier baru umur satu tahun lebih yang letak kat atas troli tu sampai pecah muka sebab dah jatuh pehtu kene himpit plak ngan troli. Sedara aku kata banyak orang tak tau sebenarnya kalau kiter guna troli dan eskalator sepatutnya kiter kat depan jadi biler sampai kat ujung tu kiter boleh tarik troli tu kalau nak tolak kan susah sebab rodanya dah grip kat line eskalator. Oooooo aku pun baru tau walaupun dah lama praktik.

Thursday, December 10, 2009

Labur jangan tak labur

Just nak share email yang aku terima pasal pelaburan:-

Dlm Malaysia ni, byk sgt tools utk menyimpan. Antaranya Saving Account yg kite selalu keluar masuk duit tu...return pun dlm 0-1%. Second, fixed deposit. We identify that majority of company and ade juga individual yg simpan di dalam FD dgn amount yg banyak tp pulangan just 3%. Mmg la FD bagus coz capital lock ..tp kan lg bagus kalau diversify that money in unit trusts atau mane2 tools yg ade provided..mesti under bank and diluluskan oleh Bank Negara Malaysia. Third tabung haji. yang ni di khususkan utk mereka yg target nakpergi haji. Pulangan just 3-5%. Fourth, ASB pulangan 7-9% ( sy akan email lg satu khas ttg ASB. Sgt penting ye info ni utk org yg beragama Islam. Tanggungjawab sy untuk menasihat dan menerangkan ap yg saya tahu.). Fifth, Unit trust average return per annum 10%-15% ( can be more higher depend on themarket situation ) Sixth, KLCI or Stock market. This type of investment mmg high risk high return but also can be very2 loe return that lead to bankcruptcy. Serahkan pada yg pakar ok. Kesimpulannya, dlm byk2 tools utk menyimpan ni ade yg memberi pulangan sgt rendah, rendah tp gerenti ( capital lock), sederhana rendah, tinggi dan sgt2 tinggi. High risk high return.

Wednesday, December 9, 2009

Apabila kuali mengatakan belanga hitam

Tersebutlah kisah yang diriwayatkan oleh Pak Belalang mengenai kuali dan belanga yang terlibat dalam pertengkaran yang maha dasyat. Hinggakan kuali telah panggil press dan mengeluarkan kenyataan didada2 akhbar mengatakan belanga hitam. Terkekeh-kekeh Cik teko ketawa membaca press statement tu sebab umumnya memang diketahui kuali dan belanga sama-sama hitam. Episod tuduh menuduh ini tidak berakhir begitu sahaja sebab belanga telah membalas kenyataan kuali dan mencabar kuali supaya keluar dari pemikiran politik sempit beliau dan meletakkan jawatan dari Menteri Dapur yang dipegangnya. Kuali turut membidas bahawasanya belangalah yang terlebih dahulu membuat dan menentukan dasar yang telah wujud di pertubuhan tupperware tu maka sewajarnya dialah yang dikatakan pembentuk pemikiran politik sempit tersebut.

Cik teko tidak langsung cuba untuk mendamaikan kedua pihak yang berkelahi sebab tidak mahu dilihat mencampuri urusan dalaman pertubuhan tersebut. Namun biler ditanya pendapatnya hanya mengatakan "Gajah sama gajah bergaduh pelanduk mati ditengah-tengah".

Tuesday, December 8, 2009

Panah


Perkataan ni setahu aku berbilang maknanya. Ia paling banyak dijumpai di jalan raya tak kiralah jalan besar ke jalan kampung ke semua perlu ada bender ni. Kalau takda gamaknya huru hara nak cari jalan kememana. Contohnya kalau korang gi shopping kat 1 utama dan nak carik jalan keluar. Musti korang carik sign KELUAR. Kekadang tu terlalu banyak plak sign ni sampai tak tau nak ikut yang mana satu. Ader sekali tu aku ade miting kat Menara Rebung TM masa nak kuar tu punye hura hara aku dibuatnya sebab tak nampak sign KELUAR ni. Melilau dibuatnya sampai aku tak pueh hati try patah balik baru nampak sign ni ....ade ke patut dahlah size kecik pehtu letak kat satu hala jer so kalau korang ikut haluan sebaliknya memang tak nampaklah bender ni. Tapi tu citer dulu lani mungkin dah ok kot.

Kerap kali juga panah digunakan kalau kiter jatuh cinta kater orang tua-tua kene panahan asmara hehehe. Kalau dah kene panah jenis ni memang sah-sah korang luper diri sampai mak bapak pun ditinggalkan. Cam pantun dulu-dulu:-

Tanam pinang rapat-rapat
Biar senang puyuh berlari
Ku pinang-pinang tak dapat-dapat
Ku pujuk-pujuk kubawa lari

sambung lagi .....

Kalau roboh kota Melaka
Papan dijawa hamba dirikan
Kalau sungguh bagai dikata
Badan dan nyawa hamba serahkan

Hehehe begitulah kuatnya penangan panahan asmara ni.

Friday, December 4, 2009

Gasak suam-suam timun

Sedang Cik Milah Gendut hampir dibuai mimpi telinganya sempat menagkap irama Celine Dion yang keluar dari handphonenya. Celik bijik matanya mencapai telefon dan menjawabnya. Sempat pula hatinya mendengus
"ish kacau je orang baru nak tidur"
"Hello"
"Err hello, boleh saya cakap dengan Cik Milah"
"Ye saya bercakap"
"Begini Cik, syarikat kami Gasak Suam-suam Timun atau GST sedang buat servey ni, boleh Cik luangkan masa tak untuk menjawabnya. Tak lama cume 10 minit jer"
"Bolehlah saya pun tengah nak tidur tadi kalau tak jawab pun bukan senang nak sambung balik tidur" sempat pulak tu Cik Milah memerli si wakil GST
"Errr mintak maaflah mengganggu tapi terima kasih atas kesudian Cik Milah"
"Lupe plak nak tanya mana awak dapat no. saya ni"
"Kami dapat dari petisyen yang Cik sign tempoh hari"
Petisyen aper plak ni....
"Takpelah teruskan soalan"
"Aper pandangan Cik dengan pengenalan GST dalam tahun hadapan"
"oooooooooo saya amat berbangga dan berbesar hati sebab hanya dengan cara itu kerajaan dapat menambahkan sumber pendapatan mereka dan secara tak langsung dapat membina jalan yang lebih berkualiti untuk rakyat jelata"
"Bagaimana pula dengan cadangan kerajaan untuk menarik balik subsidi gula"
"Ish awak ni dah tentulah saya sokong. Yelah lani kan banyak orang yang kene kencing manis jadi dengan cara ni sajer nak halang dorang tu minum banyak minuman manis"
"Untuk makluman kerajaan juga bercadang untuk menghadkan pembelian petrol kepada rakyat Malaysia sahaja dengan pembelian menggunakan Mykad"
"Wahh memang bagus idea tu, inilah yang paling saya nanti sebab saya tengok pakistan kat umah sebelah yang jual karpet tu pakai keter lagi besar dari saya. Jadi biler kiter kenakan harga yang kat tinggi kat dorang memang bagus sesangat. Tumpang tanya saya ni golongan yang layak dapat subsidi minyak tak?"
"Mintak maaf Cik, saya tukang tanya jer bukan tukang jawab, bender tu mungkin Cik boleh tanya kat kaunter pertanyaan kementerian yang berkenaan"
"Awak ni tanya sikit pun taklehlah"
"Seterusnya bagaimana pula dengan bayaran tambahan dikenakan untuk pelajar sekolah masa nak bukak sekolah nanti"
"Lah bender ni pun nak tanya ker........musti lah saya sokong sebab ia untuk kebajikan pelajar terutamanya jika jadi musibah jambatan gantung runtuh kat Perak ari tu. Sekurang-kurangnya mak bapak bebudak tu dapatlah gunakan wang insuran tu untuk pengebumian dan sebagainya."
"Lastly, apa pandangan Cik berkenaan kualiti jalan raya kita"
"Kalau nak banding ngan kualiti di Indonesia, kiter lagi baik sebab ari ni turap esok lubang balik jadi secara tak langsung ia membuka peluang pekerjaan pada kontraktor di Malaysia. Selain itu ia juga menggalakkan pemandu di Malaysia memandu dengan lebih berhati-hati tambahan pula ia boleh meningkatkan kecekapan pemanduan kita. Saya sendiri penah terserempak dengan sebuah kereta yang menukar line secara tiba2 .......wah kagum betul saya dengan gaya pemanduan tu sebab masa tu saya sendiri pandu 80km/j so mungkin dia lebih laju lagi. Sempat saya ikut die sampai kat tempat kerja dia kat PJ so aper lagi masa tu gak saya mintak dia sign autograf kat tangan saya. Awak nak tengok tak?
" Takpelah Cik, jadi memandangkan Cik telah memberi jawapan yang bernas bagi setiap soalan saya harap Cik boleh datang ke GST di Jalan Duta menuntut hadiah kemenangan Cik"
"Yeyeyeye mekacih mekacih" kata Cik Milah sebelum mengakhiri perbualan

Thursday, December 3, 2009

Doa

Biler masanya kiter sering berdoa?. Rasanya selalunya masa dalam kesusahan tak pun masa nak mula makan tak pun masa nak mula miting. Aper plak isi doa kiter .........mestilah mendoakan kebaikan diri, ibu bapa, dat umat Islam umumnya. Doa yang tak baik takleh ker?????

Cam doa Nik Azizi utk PM kiter kalau tak nak kasi duit royalti minyak hehehe. Tu pun doa gak.
Dalam situasi ni satu pihak merasakan diri telah dizalimi maka wajar dia memohon terus dari Yang Esa supaya dipulangkan haknya jika masih tak nak maka didoakan bala utk pihak tersebut. Bender ni pun jadi isu.... pada aku lantaklah Pak Nik nak doakan aper pun tak kan nak berdoa pun nak mintak izin. Lagi pun kalau yakin tak salah nak takut aper. Bender ni pun dah jadi mudah sebab PM dah tau ader yang mendokan tak baik untuk dier maka dier boleh pulak berdoa agar disiahkan dari sebarang bala bencana. Tak pun mintak masjid2 seluruh negara berdoa bagi pihaknya plak. Kiter tengok plak doa saper yang lebih mustajab. Aisemen lawan doa plak. Yelah baik lawan doa dari lawan tumbuk. Lagi best kalau lawan main playstation hehehe.

Allah Maha Penyayang dan Mengasihani. Berani kerana benar takut kerana salah. Tapi rasanya kebelakangan ni ramai yang salah pun berani gak hehehe aper nak takut kubur masing2 sendiri jagalah kater sesetengah tu.

Wednesday, December 2, 2009

Kopok Rota

Pagi ni dapat email pasal kopok ni ....aku sure korang pun cam aku gak musti penah makan kopok ni. Tapi adakah korang akan berenti makan pasal dapat email. Aku pun kurang pasti tindakan selanjutnya, tinggal lagi sebagai seorang yang mengaku muslim dan mengamalkan cara hidup muslim kita dianjurkan agar meninggalkan sesuatu makanan itu jika rasa was-was. Jadi tepuk dada tanya selera. Tinggal lagi jika betullah dakwaan ini satu je yang aku nak tanya kat Jabatan Islam ....korang tak buat keje ker?. Main hentam keromoh jer kasi sijil halal.

Satu artikel yang aku penah baca aku pun tak ingat saper penulisnya tugas kiter sebagai seorang muslim adalah meyakini sebarang keputusan yang dibuat oleh jabatan agama jadi kalau dorang buat keje cam tak semenggah jer beban kesalahan atau dosa dan pahala tu adalah diletakkan kat bahu dorang. Lagi pun saper plak kiter nak mempertikaikan sijil halal tu. Pakcik aku pun penah nasihat sebelum makan tu jangan luper baca aper yang patut pehtu rasa kat gerak hati kalau was-was tak yah makan. Jadi renung2kanlah Selamat Beramal.......... hehehe cam iklan kat radio plak.

Tuesday, December 1, 2009

Raya korban

Aduishhhh liatnya nak bangun gi keje pagi ni. Baru je balik cuti raya....aku amik cuti khamis ngan senin semalam. Apapun memang syok kalau dapat cuti panjang cenggini cam tak cukup jer hehehe. Hari ni plak masa untuk aku korbankan tidur yang panjang seawal 5.30 pagi dah kene bangun nak bersiap kat tempat keje. Citer bab korban ni memang tak abis kebetulan plak kiter baru jer menyambut raya korban. Petang raya tu lepas je pegi umah mak aku balik plak ke Melaka belah suami pegi pun lepaih sembahyang jumaat.

Dengar berita pasal lembu korban ni kekadang ader yang lucu... ye mana taknya lembu korban masuk dalam longkanglah musykil aku cam mana boleh muat pulak tu.... yang masuk tempat memasak pun ader sampai abis bertempiaran sumer tukang masak lari. Kalau dulu punye citer lagi dasat lembu korban tanduk orang sampai mati pehtu tahu plak balik tempat dier nunggu dikorbankan plak. Kekadang aku pikir sumer yang terjadi ni mungkin ader kaitan dengan niat kiter dalam berkorban........tak boleh nak nafi memang banyak yang ikhlas tapi ramai gak yang nak menunjuk2. Suami aku cakap masa nak sembelih tu bukan boleh main balun jer satunya kene lemah lembut, pisau tajam dan jugak takleh tunjuk kat lembu lain masa sembelih tu begitu jugak masa kiter lapah. Yang penting lagi kene tunggu sampai lembu tu betul2 mati kalau nak lapah. tapi memandangkan bender ni dah dikomersialkan susah nak cakap lagipun sekali sembelih nak dekat 20 ekor. Aperpun pastikan jugak ia dari sumber yang halal .... jangan sebab nak membersihkan rezeki yang haram maka kiter tergamak membeli lembu nak buat korban. Yang haram tetap haram begitu juga sebaliknya.
There was an error in this gadget