Tuesday, December 8, 2009

Panah


Perkataan ni setahu aku berbilang maknanya. Ia paling banyak dijumpai di jalan raya tak kiralah jalan besar ke jalan kampung ke semua perlu ada bender ni. Kalau takda gamaknya huru hara nak cari jalan kememana. Contohnya kalau korang gi shopping kat 1 utama dan nak carik jalan keluar. Musti korang carik sign KELUAR. Kekadang tu terlalu banyak plak sign ni sampai tak tau nak ikut yang mana satu. Ader sekali tu aku ade miting kat Menara Rebung TM masa nak kuar tu punye hura hara aku dibuatnya sebab tak nampak sign KELUAR ni. Melilau dibuatnya sampai aku tak pueh hati try patah balik baru nampak sign ni ....ade ke patut dahlah size kecik pehtu letak kat satu hala jer so kalau korang ikut haluan sebaliknya memang tak nampaklah bender ni. Tapi tu citer dulu lani mungkin dah ok kot.

Kerap kali juga panah digunakan kalau kiter jatuh cinta kater orang tua-tua kene panahan asmara hehehe. Kalau dah kene panah jenis ni memang sah-sah korang luper diri sampai mak bapak pun ditinggalkan. Cam pantun dulu-dulu:-

Tanam pinang rapat-rapat
Biar senang puyuh berlari
Ku pinang-pinang tak dapat-dapat
Ku pujuk-pujuk kubawa lari

sambung lagi .....

Kalau roboh kota Melaka
Papan dijawa hamba dirikan
Kalau sungguh bagai dikata
Badan dan nyawa hamba serahkan

Hehehe begitulah kuatnya penangan panahan asmara ni.

2 comments:

Zura said...

sbnarnye nk tnye ape kena mengena panah ngan teropong tue...

AmirMuqri said...

hehehe memang tak kene mengena

There was an error in this gadget