Thursday, October 15, 2009

Sudah-sudahlah menipu tu.....

Ishh pelik betul aku dengan sorang hamba Allah ni sebab nak menang punya pasal sanggup menipu satu Malaysia. Dizaman yang serba canggih ni rasa janggal plak kalau sesuatu kejadian yang berlaku dikhalayak umum pehtu dengan ramainya bilangan wartawan yg berkampung kat tempat tu takkan sorang pun tak dapat ambik gambar hamba Allah ni kene pukui.Ramai plak tu yang membalunnya.Polis yang ramai-ramai masa tu buat aper gamaknya.Yang lagi lucu tu lakunan tu bersambung plak ke episod seterusnya kat persidangan tahunan dorang yang tengah berlangsung lani.Nampaknya memang ader manusia yang sanggup buat aper sahaja untuk mencuri tumpuan dan perhatian orang terhadapnya.

Tapi satu yang aku kagum kat si pemukul ni berani betul dier pukul hamba Allah ni kat khalayak ramai.Tak takut hukum agaknya.

Pada hemat aku memang susah nak percaya kalau ader yang kater tak penah menipu sepanjang hidupnya tapi biar bertempatlah dan bijak.Tapi aku memang tengok kalau orang yang terlalu suka menipu ni dier memang dah tak nampak hujah logik akal lagi.Janji masa tu dier terlepas.Taringat plak aku satu citer Korea yang aku tonton kat ASTRO tahun sudah rasanya.

Citernye mengenai seorang wanita penyeluk saku yang telah bertembung dengan sorang student yang balik bercuti.Pompuan ni dah tertukar beg dengan sibudak lelaki ni....pehtu dier pun ikutlah budak lelaki ni balik sampai kekampung budak ni.Sebaik sahaja sampai kat kampung ni dier pun buat cerita kononya lelaki tu dah tinggalkan dier dengan berbadan 2 sambil berlinangan air mata.Jadi keluarga lelaki ni dah percaya abis dengan lakunan pencopet ni dan paksa lelaki ni bertanggungjawab.Sian kat lelaki ni dah kene trap pehtu plak untuk menjayakan lakunannya pompuan ni terpaksalah tunggu sampai family ni buat kenduri sebab dier dah cadang nak ambik balik beg dan curik duit kutipan orang2 kampung yang dipegang oleh family ni.Pehtu aderlah satu babak kat tepi kolam lelaki tu kater"ko ni cantik tapi kenapa buat kerja tak senonoh ni dan aper yang ko nak dari aku sebenarnya".Pehtu pompuan tu jawab "ko ingat senang ke nak jadik sorang penipu ni lakunan kene mantap, fakta yang ko bentangkan pun mesti realistik dan konsisten.Jadi ko kene ader daya pemikiran yang tajam dan juga ingatan yang kuat".Ending citer tu lelaki ngan pompuan tu fall in love sebab selama pompuan tu duduk ngan family tu dier terpikat ngan kebaikan dan kejujuran lelaki dan keluarga tu.

Kalau aku tipu pun citer kat atas ni mana korang tau hahaha.Jangan dibiasakan keje menipu ni......kata orang tua tipu-tipu lama-lama jadi pencuri.

1 comment:

Zura said...

pandai gak ko buat lawak erk...hahahaha

There was an error in this gadget